Mayıs 19, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

91 Yıldır Devam Eden Oscar Ödülleri Hakkında Her Sinemaseverin Bilmesi Gereken 8 Detay

7 min read
91 Yıldır Devam Eden Oscar Ödülleri Hakkında Her Sinemaseverin Bilmesi Gereken 8 Detay

91 Yıldır Devam Eden Oscar Ödülleri Hakkında Her Sinemaseverin Bilmesi Gereken 8 Detay

1927 senesinde kurulan Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Türkçesi ile Sinema Sanatları ve Bilimleri Yüksekokulu 1929 senesinden beri Oscar Mükâfatleri ya da öbür ismiyle Yüksekokul Mükâfatleri adlı bir organizasyon tertip ediyor ve o sene sinemanın en iyilerini mükâfatlandırıyor. Daha doğrusu Hollywood sinemasının en iyilerini mükâfatlandırıyor zira Beynelmilel Film Mükâfatü’nü saymazsak geri kalan öbür tüm Oscar Mükâfatleri, beyaz erkekler tarafından yapılan Amerikan filmlerine gidiyor.

Toplam 24 dalda mükâfatın verildiği Oscar Mükâfatleri hakkında herkes tarafından öğrenilenleri bir kenara vazgeçelim. Hatta herkes tarafından öğrenilen ama ancak son birkaç yıldır dile getirilebilenleri de bir kenara vazgeçelim. Azıcık da Oscar Mükâfatleri tarihinin pek meçhul ayrıntılarına odaklanalım. İşte size Oscar Mükâfatleri tarihi hakkında belki de ilk kere dinleyeceğiniz 8 ehemmiyetli ayrıntı.

Oscar Mükâfatleri tarihinde yaşanan tuhaf hadiseler:

Oscar tarihinde ilk yanlış anons 1934 senesinde yapıldı. Herkesin gözü önünde bir Oscar heykelciği çalındı. Hem Oscar hem de Nobel Mükâfatü sahibi sadece tek bir şahıs var. Kapalı zarf sistemi, bir fiyasko sonrası başladı. İkinci  Dünya Savaşı sırasında Oscar heykelcikleri alçıdan yapıldı. Oscar Mükâfatleri merasimi tarihte iki kere ertelendi. Marlon Brando yerine sahneye çıkan bir Amerikan yerlisi, Oscar Mükâfatleri tarihine damgasını vurdu. Oscar Mükâfatleri şampiyonu Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filmidir.

Oscar tarihinde ilk yanlış anons 1934 senesinde yapıldı:

frank capra

2017 senesinde yapılan 89. Oscar Mükâfatleri merasiminde yaşanan, En İyi Film Mükâfatü’nü kazanan film Moonlight olmasına karşın La La Land olarak anons edilmesi vakayı bir ilk değil. Tarihinde daha pek çok falsosu olan Oscar Mükâfatleri’nde ilk yanlış anons 1934 senesinde yapıldı ve utanç verici bir sonla noktalandı.

1934 senesinde yapılan Oscar Mükâfatleri’nde hem Frank Lloyd hem de Frank Capra En İyi Rejisör kategorisinde yarışıyorlardı. Mükâfat anonsunu yapan Will Rogers, “Gel de mükâfatını al Frank!” dediği zaman sahneye Frank Capra çıktı ancak mükâfatın hakikat sahibi Frank Lloyd’du. Yanlış anons sonrası Capra, sahneden inişi için “Yaşamımdaki en uzun, en kederli, en devirici yürüyüş.” demişti.

Herkesin gözü önünde bir Oscar heykelciği çalındı:

In Old Chicago, Alice Brady

1938 senesinde yapılan Oscar Mükâfatleri merasiminde  En İyi Destekçi Kadın Oyuncu Mükâfatü’nü In Old Chicago filmindeki rolüyle Alice Brady kazandı. Ancak Brady hastalandığı için merasime gelmedi ve onun yerine mükâfatı bir adam aldı. Bir adam diyoruz zira kimse bu adamın kim olduğunu öğrenmiyordu. Bugün dahi hala o adamın kim olduğu ya da mükâfata ne olduğu öğrenilmiyor. Bütün Oscarlık bir öykü değil mi?

Hem Oscar hem de Nobel Mükâfatü sahibi sadece tek bir şahıs var:

George Bernard Shaw

Nobel bir bilim mükâfatı, Oscar ise sinema. Nasıl oluyor da iki şahıs birden bu mükâfatı alıyor diye sormayın zira yanıtı George Bernard Shaw veriyor. 1925 senesinde Nobel Edebiyat Mükâfatü’ne layık görülen George Bernard Shaw, Pygmalion adlı tiyatro oyununun sinemaya uyarlanması ile 1938 senesinde En İyi Uyarlama Senaryo Mükâfatü’ne de layık görülerek dünya mükâfat tarihinde bir ilke imzalaydı.

Kapalı zarf sistemi, bir fiyasko sonrası başladı:

oscar ödülleri

Oscar Mükâfatleri tarihinin ilk senelerinde, kazananlar bir liste olarak tüm gazetelere sevk ediliyor ve merasim gecesine kadar yayımlamamaları için gazetelere bir ambargo uygulanıyordu. Bu suçsuz düşünce, 1940 senesinde LA Times tarafından çiğnendi ve mükâfat kazananların listesi merasim evveli akşam baskısında yayımlandı. Bu fiyasko sonrası bugün de kullanılmaya devam eden kapalı zarf sistemine geçildi. Buna karşın hala kazananlar hakkında minik rivayetler dinlemeye devam ediyoruz. 

İkinci Dünya Savaşı sırasında Oscar heykelcikleri alçıdan yapıldı:

oscar ödülleri, 1945

Oscar altın mı? Oscar heykelciği metal ama dışı 24 ayar altın kaplama. Başka Bir Deyişle oldukça bedelli. Ancak satmak isteseniz dahi satamıyorsunuz zira 1950 senesinden beri Oscar heykelciğini satmak yasaktır. Gözüm görmesin, kesinlikle satayım derseniz Yüksekokul’ye 1 Dolar karşılığında satabilirsiniz. 

Gel gelelim bu bedelli heykelcik her zaman bu kadar bedelli değildi. Zira İkinci Dünya Savaşı Yüksekokul’yi de vurmuştu. Mesele parasızlık değildi, ortada metal yoktu zira tüm metallerden silah yapılmıştı. Gidişat böyle olunca 1943, 1944 ve 1945 senesinde verilen Oscar heykelcikleri alçıdan yapıldı ve altın rengine boyandı. Savaş bittikten sonra isteyen mükâfat sahiplerine hakikat heykelcikler verildi. 

Oscar Mükâfatleri merasimi tarihte iki kere ertelendi:

Martin Luther King

Oscar mükâfatları tarihte iki kere ertelenmek zorunda kaldı. Her iki erteleme sebebi de Amerika Birleşik Devletleri tarihine damga vurmuş vakalardı. İlk erteleme 1968 senesinde Martin Luther King’in öldürülmesi sonrası asıllaştı. İkinci erteleme ise 1981 senesinde yarıyılın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan’a yapılan suikast teşebbüsü sonrası asıllaştı. 

Marlon Brando yerine sahneye çıkan bir Amerikan yerlisi, Oscar Mükâfatleri tarihine damgasını vurdu:

Kanlı Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en unutulmaz vakayı, Amerikan yerlilerine yapılan soykırımdır. Kıtanın mahallî milletinin, kıtaya gelen muhacir Avrupalılar tarafından sistematik olarak katledilmesi 1972 senesinde yapılan Oscar Mükâfatleri’ne de damgasını vurmuştur.

1972 senesinde The Godfather filmi ile En İyi Erkek Oyuncu Mükâfatü’nü alan Marlon Brando, yapılan merasime katılmamış ve onun yerine sahneye Amerikan yerlisi aktivist Sacheen Littlefeather çıkmıştır. Littlefeather mükâfatı almayı yalanlayarak Amerikan yerlilerine yapılan eziyeti anlatan bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmayı yuhalayanlar ise tarihin utanç sayfasında yerlerini almışlardır. 

Oscar Mükâfatleri şampiyonu Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filmidir…

Oscar Mükâfatleri tarihine geçmiş pek çok ehemmiyetli galibiyet vardır. 11 dalda mükâfat alarak tarihe geçen 1959 tarihli Ben-Hur, 1997 tarihli Titanic ve 2003 tarihli Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filmleri arasında Yüzüklerin Efendisi’nin yeri ise bir başkadır. Zira Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filmi, aday gösterildiği her dalda toplam 11 mükâfat almıştır. Bugüne kadar Oscar Mükâfatleri tarihinde geçilmemiş ve basit basit geçilmeyecek bir rekordur.

Hakikat sinefillerin kesinlikle öğrenmesi gereken, Oscar Mükâfatleri tarihi hakkındaki bazı ehemmiyetli ayrıntıları kavrattık. 21. asrın ilk çeyreği biterken bayanları, azınlıkları, kendileri gibi olmayanları yavaş yavaş görmeye başlayan sayın Sinema Sanatları ve Bilimleri Yüksekokulu azalarının, bir gün hakikat sinemayı değerlendirmeyi muvaffak olabileceklerini umarız. 

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/oscar-odulleri-hakkinda-her-sey-h109141.html

Bir yanıt yazın