Mayıs 5, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Batman Üniversitesi petrol kaybını önleyen sistem geliştirdi

3 min read
Batman Üniversitesi petrol kaybını önleyen sistem geliştirdi

Batman Üniversitesi, TÜBİTAK destekli “Petrol Kuyularındaki Ekipmanlarda Oluşan Olası Mekanik ve Elektrik Arızalarının Uzaktan Tespiti için Yapay Zeka Tabanlı Otomasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Uygulanması” projesi geliştirdi.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Mühendislik Fakültesi birimindeki öğretim üyelerinin petrol kuyularındaki olası elektrik ve mekanik arızalarının halen oluşmadan tespiti için yapay zeka tabanlı bir sistem geliştirdiğini dile getirdi.

“Kuyularda yıllık %20 petrol kaybı önlenecek”

Sistemin yalnızca petrol kuyuları için değil, su ve jeotermal kuyuları gibi diğer oluşumlarda da veri sağlayacak bir sistem olduğunu anlatan Demir, şöyle konuştu:

“Sistemin en büyük özelliklerinden bir diğeride yerli ve milli olmasıdır. Bu yapılan yerli bir yazılım, teçhizat yerli unsurlardan oluşuyor. Tamamen ülkemizin öz kaynaklarıyla yapılan bir sistem. Sistem, öngörülen olabilecek üretim kayıplarının en az %20’sinin önüne geçebilmek ve bu sayede verimliliği artırabilmeyi amaçlıyor. Bu proje üniversitenin yalnızca Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile değil, diğer dış paydaşları ile de yapacağı kamu sanayi iş birliğinin de önünü açacaktır. Bunun için bu çalışmaları çok önemsiyor ve destekliyoruz.”

Anlık arızaları tespit edecek

Proje yöneticisi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul, 7 akademisyenin hemen hemen iki yıllık çalışmasının neticesinde projeyi bitirdiklarını vurguladı.

Proje kapsamı içinde petrol üretim sistemlerinde olası arızaları daha meydana gelmeden önce öngörebilen ve anlık arızaları tespit eden Akıllı Petrol Takip Sistemi yaptıklarını söyleyen Ertuğrul, şunları dile getirdi:

“Sistemin %20 petrol üretim verimine katkı vermesini beklemekteyiz. Aynı zamanda oluşabilecek işçilik, arızadan kaynaklı donanım değişik maliyetlerini de minimize etmektedir. Bu nedenle bu projemiz etkin ve verimli bir sistem geliştirmeyi hedeflemiştir. Bunu yaparken çağın son teknolojilerinden faydalandık. Nesnelerin interneti ve yapay zeka temelli teknolojisiyle analiz edildi. Bu zamanda TPAO Genel Müdürlüğü ile Bölge Müdürlüğü katkılarıyla Batı Raman kampında bulunan BR-420 kuyusunda sistemimiz hemen hemen bir senedir her türlü hava koşulunda test edildi ve başarılı bir biçimde çalıştığı gözlemlendi.”

“Yerli ve milli bir sistem”

TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir de geliştirilen sistemin yerli ve milli olmasının çok mühim olduğunu, projenin yapılacak çalışmalarla daha iyi bir düzeyye geleceğini anlattı.

Kuyularda stop hale geçtiği andan bu yana üretilemeyen petrol miktarlarının arıza kayıpları olarak tanımlandığını vurgulayan Demir, “Dolayısıyla bu sistemin yapay zeka ve kural tabanlı olması, işletilebilir anlamda olması bizler için mühimdir. Pompanın belirli yerlerine yerleştirilen sensörler ile kuyunun kişiliğistik özellikleri belirlenmekte, kuyuda yaşanan reaksiyonlarla anlık veriler veri merkezimize iletilmektedir. Bu da kuyunun arıza durumuna geçmesini engellemektedir” dedi.

Bir yanıt yazın