Mayıs 18, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Kibrit fabrikası için istenen rakam dudak uçuklattı!

3 min read
Kibrit fabrikası için istenen rakam dudak uçuklattı!

Kibrit fabrikası için istenen rakam dudak uçuklattı!

Küçükçekmece’de, 19’uncu asırda 2’nci Abdülhamid yarıyılında Fransızlar tarafından yapılan Osmanlı’nın ilk kibrit fabrikası satışa çıkarıldı

Küçükçekmece’de, 19’uncu asırda 2’nci Abdülhamid yarıyılında Fransızlar tarafından yapılan Osmanlı’nın ilk kibrit fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1991 senesinde 1’inci derece tarihi eser olarak patent edilip, koruma altına alındı. Tarihi fabrika, pay sahibi aileler tarafından 70 milyon liraya satışa çıkarıldı.

Uzun senelerdir atıl gidişatta olan, umursamamadan bazı duvarları devrilen fabrikanın demir konstrüksiyon iskeletinin sapasağlam durduğu ifade edildi.

Yarıyılın koşullarında kibritleri taşımak için fabrikaya döşenen dekovil rayların bozulmadan günümüze kadar geldiği belirtildi.

15 bin 377 metrekare araziye sahip iki parselden oluşan binanın, 5 bin metrekare kapalı alanı olan ticari bir mal olarak geçtiği bilgisine yer verildi.

FABRİKA GÜNÜMÜZDE AMBAR OLARAK KULLANILIYOR

Pay sahibi ailelerin, 5 ayrı kısma ayırdıkları fabrikayı, kendi işlerini yürütmek için kullanmaya devam ettiği aktarıldı. Şu an ambar olarak kullanılan binanın satıştan sonra boşaltılacağı ifade edildi.

AKALIN: CUMHURİYET YARIYILINDA BÜYÜK DEDEM SATIN ALMIŞ

Fabrikanın dördüncü nesil servetçilerinden Eda Akalın, “Cumhuriyet’in duyurusuyla fabrika mal olarak satılan binalardan biriymiş. Büyük dedem ve bir birey daha, 2 aile olarak lastik çizme fabrikası kurmak için burayı almışlar.

Ancak yurt dışına hem makine hem de hammadde almaya gittikleri sırada 1’inci Dünya Savaşı çıkmış ve hiçbir şey alamadan ülkeye geri dönmüşler.

O sebeple fabrika atıl olarak kalmış. Burası çok büyük, aileler olarak ortak paydada buluşamadık. Tarihi eser olduğu için de idareyemiyoruz, kullanamıyoruz. O surattan satmaya karar verdik.

Fabrika, kültür merkezi, alışveriş merkezi, lokanta, cümbüş kompleksi gibi bir hayli sosyal faaliyet alanı olarak kullanılabilir. Ama konut olarak değerlendirilemez, zira tarihi eser statüsünde. Restore edilip, etrafına emsal binalar yapılabilir, onun dışında tahrip olamaz” ifadelerini kullandı.

5 AİLE 20 HİSSEDAR VAR

Onarımın çok maliyetli olduğunu söyleyen Akalın, “Bize dedelerimizden servet kaldı. 5 aile toplamda 20 bireyiz, herkes değişik işler yaptığı için binayı satarak değerlendirmek istiyoruz. Devletin burayı değerlendirmesini çok isteriz.

Türklere satılması taraftarıyız. Biz içinde hiçbir farklılık yapmadık. İnşa edildiği gibi duruyor. Gözetmeye çalışıyoruz ama zaman her şeyi değiştirdiği gibi mala da hasar veriyor. Onarım çok maliyetli olduğu için rastgele bir teşebbüste bulunmadık” dedi.

ÇOK EHEMMİYETLİ SANAYİ MİRASI

Dr. Öğr. Azası İlknur Türkoğlu “Kibrit fabrikası ehemmiyetli bir kültür ve sanayi servetimiz. Burası 1897 senesinde imale başlayan Osmanlı’nın ilk kibrit fabrikası olma özelliğini taşıyor.

O yarıyılda fabrikanın çoğunluğu bayanlardan oluşan 200 emekçi ve 50 personeli bulunuyor. 1900’lü senelerin başında hammadde temininde kasvet olunca yapım durduruluyor. 1991 senesinde patentlenerek 1993’te 1’inci derece koruma alanı duyuru edilmiş” ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com
URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Kibrit-fabrikasi-icin-istenen-rakam-dudak-ucuklatti/250537

Bir yanıt yazın