Nisan 26, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Kalsiyum tozu nedir?

3 min read

Kalsiyum tozu nedir?

 

Canlılar için önemli kimyasal bir element olmasıyla beraber insan vücudunda da en çok bulunan mineraldir. Sağlığımız açısından oldukça önemli etkenlere sahiptir.

 

Kalsiyum eksikliği bebek ve çocuklarda raşitizm, yetişkin bireylerde ise osteoporoza neden olabilmektedir.

 

Vücudumuz ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarını ya vücuttaki kalsiyum depoları olan kemikten ya da kalsiyum içeren gıda ve takviyelerden çekerek almaktadır.

 

 

 

Kalsiyumu Zengin Olan Gıdalar Şu Şekildedir:

 

l

Peynir, süt, yoğurt, fasulye, balık, mercimek, nohut, fındık, soya ürünleri, bamya, ıspanak, lahana, brokoli vb. gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunmaktadır. Düzenli egzersiz ile beraber yeterli kalsiyum tüketmek kemik dayanıklılığı ve yoğunluğu açısından oldukça önem arz etmektedir.

 

 

 

Kalsiyum Tozunun Vücuda Etkisi

 

Yetişkin bir bireyin vücudunda 1.2 kg kalsiyum miktarı bulunmaktadır. Buda vücut ağrılarının yaklaşık olarak %2 sine tekabül etmektedir. Kalsiyumun büyük bir çoğunluğu diş yapısı ve kemikte bulunurken, diğer kalan kısmı az miktarda olan vücut sıvılarında ve yumuşak dokularda bulunur. Besin takviyeleri sayesinde aldığımız kalsiyumun yalnız %30-40’ı emilebilmektedir. Emilemeyen kısım ise idrar, dışkı ve az miktarda da saç ve deri ile atılmaktadır.

 

Kalsiyumun da yanında kemiğin yapısında çinko, flor, magnezyum ve sodyum gibi mineraller de bulunmaktadır.

 

 

 

Kalsiyumun Görevleri Nelerdir?

 

  • Diş ve kemiklerin gelişimi ile sağlığının korunması için oldukça gereklidir.

 

  • Hücre içi uyarıların iletilmesinde yardımcı olur.

 

  • Kas fonksiyonu ile sinir uyarılarını iletmeye oldukça yardımcı olup, kanın pıhtılaşmasını sağlar.

 

  • Kalp atışının denetiminde önemli role sahiptir.

 

Aynı zamanda d vitamini takviyesiyle alındığı takdirde kemik sağlığının da yanı sıra kanser, yüksek tansiyon, diyabet hastalıklarına karşı iyi bir kalkandır.

 

 

 

Kalsiyum Eksikliği Neden Olur?

 

Günlük beslenme ile yeterli kalsiyum alamadığı takdirde, vücut ihtiyaç duyduğu miktarı kemiklerden ödünç almakta ve takviye edilmediği takdirde kemiklerimiz zamanla gücünü ve yoğunluğunu kaybederek, zamanla kırılgan ve zayıf hale gelir. Bunun sonucunda da kalsiyum eksikliği(hipokalsemi) ve ortopedik sorunlar gelişebilir.

 

Bir yanıt yazın